Thursday, February 26, 2009

Security and privacy - I installed Windows XP

I have actually installed Windows XP to a laptop before with clean install, but then I did not know to follow some security guides. Now I tried first time to make a clean install for a laptop with following security guides to make computer more secure for everyday using.
I will continue in Estonian, as I wrote the report in Estonian at the same time with installation, of course using another computer.
Võtsin läptop HP compaq nc6000, millel peal juba XP, palju muid toredaid programme ja kõvaketas lausa nii täis, et arvuti tahab vaba ruumi juurde saada.
Esimese asjana võtan ette XP clean installi, et kõik otsast peale teha :)
Sisestan plaadi, valin install XP
Teen ketta kaheks 20 giga ja 18 giga
Jätkan C ketta NTFS file süsteemiga
Ja nüüd ootan rõõmsalt installi
Nüüd juba pilt ees „Setup will complete in approximately: 39 minutes“
Valisin klaviatuuriks Eesti ja locationiks eesti
Seadistasin administraatori parooli
Seadistasin kuupäeva, kellaaja, ajaväööndi
Windows automaatselt seadistas minu ekraani resolutsiooni
„Thank you for puchasing Microsoft Windows XP
Let’s spend a few minutes setting u your computer“
Panen paika kasutaja kontod
Finish

Nüüd login adminina sisse:
Ja tegutsen: http://www.markusjansson.net/exp.html juahtusel Control panelis
Sulgesin erinevaid porte, panin tööle tulemüüri, seadistasin IE settingud, surfasin telnetis, panin kaks kasutajat ja mõlemale admini õigused, panin teenuseid kinni; sulgesin mittevajalikud programmid, mis peale starti kohe tööle hakkavad; panin peale turvalisuse settingud ja veel nii mõndagi muud.

Tegin restardi ja siis leidsin, et HP enda driverid tuleb ka peale installida ju... see oli muidugi tore avastus. Mure tekkis aga sellest, et kas ma olin suutnud midagi rohkemat maha keerata kui tarvis või oli mingi muu mure, igal juhul driverite plaat ei hakanud tööle autoplay ega ka muudel viisidel, vaid andis „error in RCP server“ teate, kusjuures ainsad seaded, mis RCP serveriga seotud oli, olid kenasti peale keeratud. Nii et kogu minu seadistamine läks vett vedama ja taastasin arvuti kõik seaded installi järgsesse seisu :P
Seega kõik otsast peale.
Driverid installisin aga enne seda, kui alustasin uuesti seadete muutmist.
Seejärel tõmbasin Antiviiruse peale (AVG free edition) ja alustasin Ubuntu laadimist. Ubuntu oli meil kontoris kenasti plaadi peal olemas, nii et ei pidanudki Ubuntu leheküljelt teda alla laadima. 20 minutit hiljem oli Ubuntu installeeritud ja minu esmane kogemus iseseisvalt kasutada Linuxit käes :)
Olen ka varem Linuxit näinud ja veidi isegi kasutanud, kuid aastaid tagasi, nüüdne Ubuntu on selgelt parema graafikaga, nii et minule, kellele ikkagi meeldib kasutajamugavus toreda visuaalse poolega, on see päris lahe.
Ubuntu jätab vahva mulje ja kuna meie töökollektiivile on kasulik, et ühes arvutis on ka Ubuntu, millega testida meie lehte, siis jääbki see peale.
Ubuntu puhul on lahe see, et peale installi on kõik vajalikud asjad juba peal ja valmis kasutamiseks, alates dokumendi kirjutamise võimalustest ja lõpetades kasvõi mängudega.